Vlekkenwijzer
Bij het kiezen van de stof telt in de eerste plaats uw persoonlijke smaak. Meubelstoffen zijn een belangrijk element bij het inrichten van het interieur dat u voor ogen heeft.

Meubelstoffen slijten in het gebruik. Dat is niet te voorkomen. De mate waarin dit gebeurt, is echter afhankelijk van verschillende factoren. Vanuit de praktijkervaring wijzen wij u op enkele punten die meubelstoffen extra zwaar belasten of aantasten.

Onderhoud en verwijderen van vlekken
Goed onderhoud verlengt de levensduur en verhoogt het woongenot van meubelen. Meubelstoffen hebben de eigenschap dat zij stof verbergen, zodat de meubelen er altijd stofvrij uitzien. Daardoor kan het voorkomen dat het onderhoud wordt vergeten of uitgesteld.

Het normale onderhoud
Tot het normale onderhoud wordt eens per week stofzuigen gerekend, gebruik hiervoor het mondstuk dat bedoeld is voor meubelen en vergewist u zich ervan dat dit geen uitsteeksels bevat, die in de stof kunnen haken. Strijk voorzichtig, en bij stoffen met een pool altijd met de vleug mee. Doel van deze reiniging is het verwijderen van slijtage veroorzakende vuildeeltjes, zoals zand.

Tot het normale onderhoud behoort ook het eens per twee weken afnemen van de meubelen met een klamvochtige schone theedoek. Strijk voorzichtig en bij stoffen met een pool altijd met de vleug mee. Het doel van de reiniging is het reduceren van kleverige vuildeeltjes, zoals lichaamszouten en –vetten, die zich aan de stof hechten.

Het grote onderhoud
Afhankelijk van de mate van vervuiling komt het meubel in aanmerking voor een grote onderhoudsbeurt. Daarbij worden zand en stofdeeltjes, alsmede lichaamszouten en –vetten die diep in de stof gedrongen zijn, verwijderd. Afneembare hoezen kunt u het beste chemisch laten reinigen. De vaste stoffering kunt u laten reinigen door een vakkundig en erkend meubelreinigingsbedrijf.

Het verwijderen van vlekken
Vlekken dienen direct te worden verwijderd zodat ze geen kans krijgen lang op de stof in te werken. Er zijn producten waarvan de vlek pas in een later stadium zichtbaar wordt, zoals verschillende soorten dranken. Ook daarom is het belangrijk direct in te grijpen.

Verse vlekken:
Vaste bestanddelen zoveel mogelijk verwijderen met een lepel. Deppen met een klamvochtige theedoek - theedoek nat maken met lauw warm water, maximaal 40 graden, en dan uitwringen - om uitlopen van de vlek te voorkomen. Vervolgens de vlek met behulp van een theedoek met lauw water vochtig maken en opdeppen totdat de theedoek geen vuil meer opneemt.

Hardnekkige vlekken:
Indien na de hiervoor genoemde behandeling hardnekkige vlekken achterblijven, laat deze dan opdrogen en vraag advies aan uw leverancier.

Voor bovenstaande informatie is geput uit de informatiefolder van de Stichting Kwaliteits Informatie Meubelstoffen, KIM, de officiële, landelijk erkende productinformatie voor meubelstoffen. Het KIM systeem is opgezet door industrie en handel in meubelstoffen en gestoffeerde meubelen in samenwerking met TNO en in overleg met de Consumentenbond.